Pernah dengar cerita Hantu Kum Kum?

Kalau dulu di era 80an wanita pakai purdah atau niqab dipanggil hantu kum kum. Pada era itu saya masih di sekolah rendah, saya cukup takut bila ternampak wanita berpurdah. Sebab mereka selalu pakai jubah dan tudung besar warna hitam, tutup bahagian muka dan hanya nampak mata. Ditambah dengan cerita hantu kum kum dan sebagainya, memang saya lari tak cukup tanah kalau terlibat mereka ini. ?

Ini cerita tentang Hantu Kum Kum
??????

Asal hantu kum-kum dikatakan bermula dengan seorang wanita yang mengamalkan ilmu mencantikkan muka. Tetapi salah satu pantangnya merupakan dia tidak boleh melihat cermin selama 10 hari / sesetengah cerita menyatakan sebulan.

Semenjak hari itu semua orang memuji-muji kejelitaan wanita itu dan menyebabkan dia tidak sabar dan melihat wajahnya di cermin pada hari terakhir.

Akibatnya mukanya menjadi buruk, dan setelah dia menemui kembali gurunya, dia diberitahu bahawa mukanya hanya akan kembali cantik setelah dia menyapu mukanya dengan darah haid perawan.

Disebabkan itu wanita itu merayau-rayau mengetuk pintu rumah bagi mencari mangsa sambil berkata “Kum-Kum” sambil mengenakan jilbab. Sumber wikipedia.

Hhmm, itulah ceritanya ya. Pada masa itu memang lepas maghrib semua rumah tak berani nak bukak pintu. Kanak-kanaklah yang paling ketakutan.

Betapa jahilnya persepsi masyarakat kita pada era itu.

Ini saya kongsikan sumber info dari wikipedia tentang Hantu Kum Kum ;

????? ???-??? ????????? ?????? ????? ????? ???? ???? ??????????? ??????? ????-?? ?????? ??????????? ????????? ?????? ????? ?????????? ?????-????? ??????.

?????? ???, ???? ?????? ???? ?????????? ????? ??? ??????? ??? ????? ????????? ???? ???????? ???? ?????????? ????? ????.[?] ?????? ??? ????? ???-??? ??????? ??????? ???????? ?????? ???????? ???? ???????? ?????? ?????? ????? ?????? ???.[?]

????? ???-??? ???? ??????? ??????? ?????? ???????? ??-????? (????? ?????????? ?????? ????? ????? ??????? ???????? ??????’) ???? ????? ?? ???????? ???? ??????????? ????????? ?????? ???? ?? ???????? ?????? ???????? ???????? ???[?]. ?????? ?????? ??????? ??????? ???? ??????? ?????? ??????????? ???? ?????? ??????? ????. – tamat-

Dulu, wanita bertudung tidak seramai sekarang. Wanita bertudung akan nampak macam pelik tapi sekarang adalah sebaliknya. Alhamdulillah atas kesedaran dan hidayah yang Allah berikan pada tanah air Malaysia ini.

Walau kita tak dapat sebaik mereka yang berpurdah atau berniqab ini, sekurang-kurangnya semakin ramai wanita yang mahu tampil lebih sopan dan berakhlak mulia.

Hai ladies, jom kita eksklusifkan diri kita. Jemput join telegram

https://t.me/tipswawaidris

Wawa Idris
Perunding Imej
#SemakinTutupSemakinMeletop

Wawa Idris

Author Wawa Idris

More posts by Wawa Idris

Leave a Reply